Aanleiding Romeinenjaar

Er zijn bij opgravingen aan de zuidzijde van de Velser- en Wijkertunnel vondsten gedaan, die aangeven dat er een Romeins fort met havens heeft bestaan. De Romeinen kwamen hier omdat Germanicus in 15 na Chr. opdracht gaf om GermaniĆ« te veroveren. Vanuit de vlootbasis Castellum – aan het water genaamd Flevum – zijn expedities ondernomen binnendoor naar de Waddenzee en via Eems en Elbe richting het zuiden. In onderstaande video met foto’s gemaakt door Gerard van Broekhuijsen van maquettes, gemaakt door Nico van Dam en Axel Kwak van de Archeologische Werkgroep Velsen.

De Archeologische werkgroep in de gemeente Velsen heeft in samenwerking met de gemeente Velsen een stuurgroep ingesteld, die gaat onderzoeken of in 2015 aandacht kan worden geschonken aan dit nieuwsfeit.

Impressie-van-het-innen-van-belasting-door-de-Romeinen-omstreeeks-20-na-Christus-1024x596 (1)

Deze afbeelding is vervaardigd door Bert Bus: impressie van het gebruik door de Romeinen van de noordelijke zijtak van de Rijn of het Oer-IJ waar aan het fort bij Velsen lag.

Velsen I in vogelvlugt

Plattegrond van het fort Flevum is ontleend uit: Siebe Rolle, Aantekeningen bij Velsens vroege verleden, Museum Beeckestijn 1998.

Fort Flevum is het 1e fort, een havenfort, gelegen zuidelijk van de Wijkertunnel. Zuidelijk van de Velsertunnel is een 2e site ontdekt, maar eigenlijk niet opgegraven. Hier zijn vondsten verzameld. Er is vrijwel niets bekend van grondsporen en dus feitelijk niets over een fort.
Tijdens de Friese opstand in 28 na Chr. is bekend dat de Romeinen met slingerkogels de Friezen afweerden. Het is niet zeker dat de Friezen het fort zijn binnengedrongen, maar anders juist via de onbewaakte noordzijde aan het Oer-IJ, een noordelijke arm van de Rijn! Daar was ook een steiger waar waarschijnlijk de belasting (runderhuiden) werd afgedragen. Olennius eiste grotere huiden dan de Friezen konden bemachtigen, dit leidde tot de opstand.

Waterput
Tijdens de opgravingen is een waterput aangetroffen waarin het skelet van een soldaat en zijn wapenuitrusting is gevonden. De opgravingen zijn in twee etappes uitgevoerd Velsen I en Velsen II (1989-1997). Hierbij zijn veel vrijwilligers van de Archeologische werkgroep betrokken geweest. (zie ook: NWO)

Foto vitrine Archeologische werkgroep Velsen

Vitrine met de originele vondsten uit Velsen. (De wapenuitrusting op de achtergrond is een replica)

De vergiftiging van het grondwater heeft er vervolgens (waarschijnlijk) toe geleid dat de Romeinen zich terugtrokken, ze zijn niet overwonnen door de Friezen. De Friezen trokken zich terug in de moerassen en het woud van Baduhenna. Maar rond 30 na Chr. kwamen de Romeinen terug en bouwden westelijk een nieuw fort. Dit werd tot 50 na Chr. bewoond. Hierna trokken de Romeinen zich terug tot de Rijn. (tekst: Hilde Vermast, Archeologische werkgroep Velsen.)

(226)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.