Romeinenjaar is ten einde


Met de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Velsen in Romeinse sfeer als aftrap, WeerwindTacitusSoldaathebben een aantal Velsense evenementen in 2015 een of meer Romeinse accenten meegekregen. Dit alles om aandacht te schenken aan het feit dat rond de tijd waarin volgens de overlevering Jezus van Nazareth leefde, ook in Velsen een Romeinse nederzetting lag. De legereenheid, die hierin was gehuisvest werkte samen en dreef handel met de Friezen. Maar het kwam -door steeds hogere belastingeisen- ook tot een opstand, die de Romeinen noopten te vertrekken. Velsen is hierdoor het meest noordwestelijke punt geworden waar de Romeinse overheersing van Europa werd gestuit.
De Stichting Romeinen in Velsen heeft in nauwe samenwerking met de Archeologische werkgroep Velsen en medewerking van de gemeente Velsen dit Romeinenjaar gefaciliteerd. reenactment01Zij dankt: het Zee- en havenmuseum IJmuiden; de bibliotheek Velsen; het Pieter Vermeulenmuseum; het Kunstencentrum / Stadsschouwburg Velsen; Sportclub Telstar; de Stichting Dorpsfeest Driehuis; de Harddraverijvereniging Santpoort; diverse Velsense (basis)scholen; de archeologen Arjan en Wim Bosman; Videogroep de Dwarsligger; de IJmuider Courant; Cees Koldijk van de IJmuiden Symfonie tijdens PreSail en natuurlijk de vele leden van de re-enactmentgroepen, die de Romeinse accenten hebben vorm gegeven.

Het bestuur dankt ieder voor de medewerking en de aandacht. Zij wenst ieder een goed 2016 en geeft het estafettestokje graag door aan degenen, die in het komend jaar Brederode meer onder de aandacht van de Velsenaar gaan brengen en beëindigt na afhandeling van alle lopende zaken haar activiteiten.

Mogen we veronderstellen dat tenminste 50% van de Velsenaren na het afgelopen Romeinenjaar 2015 weet dat 2000 jaar geleden de Romeinen in Velsen waren gelegerd?

(135)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.