Ravenhart, de opstand van de Friezen


RavenhartVan de van oorsprong Friese schrijver Jan Visser verscheen afgelopen week de historische avonturenroman Ravenhart. De schrijver kwam zaterdag 4 juli naar het Velsense Zee- en Havenmuseum om de tentoonstelling ‘Romeinen terug in Velsen’ te bezoeken en zijn roman te presenteren en signeren. Het weer zat niet mee, want museumbezoek moest het afleggen tegen strandbezoek.

Willem Simons (l) ontvangt een exemplaar van Ravenhart

Willem Simons (l) ontvangt een exemplaar van Ravenhart bij de maquette van Castellum Flevum

Ravenhart is gebaseerd op de verhalen van de Romeinse geschiedschrijver Tacitus en de opgravingen, die nabij Velsen zijn uitgevoerd. De hoofdpersoon is de Friese boerenzoon Rudgar, die verliefd wordt op een Romeins meisje. De steeds hogere belastingen, die de Romeinen oplegden leidden tot de Friese opstand, die de liefde van de twee op de proef stelt. Op de achterflap:”Terwijl de onrust toeneemt en de wereld om hem heen dreigt te ontbranden, probeert hij zich staande te houden. En hij komt er achter dat niet alles is wat het lijkt.”

Jan Visser signeert

Jan Visser signeert

Het is Jan Vissers eerste Nederlandstalige roman. Hij is nu woonachtig in Groningen, maar woonde acht jaar in de Verenigde Staten, waar hij als universitair docent werkte en onder meer de Engelstalige roman “The Revelations Saga” schreef. Jan reikte een exemplaar van het boek uit aan Willem Simons, vrijwilliger, suppoost en boekhersteller bij het Zee- en Havenmuseum. Hierna mocht de secretaris van de Stichting Romeinen in Velsen een gesigneerd boek in ontvangst nemen.

Ravenhart, Jan Visser, ISBN 978 90 330 0043 0 NUR 683, Uitgeverij Noordboek, www.noordboek.nl friesepersboekerij.nl

(771)

2 thoughts on “Ravenhart, de opstand van de Friezen

  1. de driehoek Groningen-Winsum-Siddeburen was in die tijd een binnenzee en werd Flevo meer genoemd en het Castellum was bij Crangeweer gesitueerd. wetenschappers weten ook wel dat het IJsselmeer rond 1175 is ontstaan, wat in de geschiedenisboekjes staat is een Hollands verzinsel…zie ook het boek: het hoge land, het lage land, auteur M. A. Holtman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.